#######

Het is niet waar dat zelfdoding leidt tot nieuwe gevallen van zelfdoding. Dat betoogt de Nederlandse psychiater Wouter van Ewijk van het VU Medisch Centrum.

Toen begin oktober de Nederlandse acteur en zanger Antonie Kamerling een eind aan zijn leven maakte, was de verwachting dat het aantal zelfdodingen zou stijgen. Volgens Van Ewijk wijst echter niets daarop. "Dat is eigenlijk altijd zo. Na de dood van Nirvana-boegbeeld Kurt Cobain (foto) in 1994 ging ook het verhaal dat jongeren over de hele wereld zijn voorbeeld hadden gevolgd. Ik heb het uitgezocht, maar het blijkt niet zo te zijn."

Emo-cultuur

Wel blijkt uit de literatuur dat jongeren in gesloten eigen culturen elkaars voorbeeld kunnen overnemen, als het om zelfdoding gaat. "In Engeland is er onder jongeren een beweging zichtbaar geweest binnen een gesloten emo-cultuur: de ene zelfdoding bleek anderen aan te zetten hetzelfde te doen."

Volgens Van Ewijk gaat het niet om grote getallen. Hij vindt het belangrijk dat mensen die aangeven zelfdoding te overwegen, hulp krijgen en ook met elkaar over hun problemen kunnen praten.

 

#######

 

Belgen kampioen scheidingen

 

Nergens in Europa worden meer huwelijken ontbonden dan bij ons

HLN UPDATE Jaarlijks worden in ons land meer dan 30.000 huwelijken ontbonden, waarvan ruim de helft in Vlaanderen. Nergens in Europa vinden er relatief gezien meer scheidingen plaats.

verband met het grote aantal zelfdodingen, gezinsdrama's, depressies ...?

########

 

 

Het gevaar van liefdesverdriet

Geplaatst op: 29-09-2009

Het gevaar van liefdesverdrietLiefdesverdriet kan gevaarlijk zijn. Er kunnen zelfs misdaden en zelfmoorden uit voortkomen. In sommige gevallen is het goed om professionele hulp te zoeken.

 

Liefdesverdriet kan ernstige vormen aannemen. Het kan bijvoorbeeld een depressie veroorzaken. Ga voor advies naar de huisarts als je een van onderstaande signalen herkent.

 

 #####

 

Mensen die Tele-Onthaal in 2010 contacteerden, deden dat het meest met relationele zorgen (37%). Daarna volgden gezondheidsproblemen (18,8%), eenzaamheid (10,7%) en zelfdoding (4,5%). Via de chat kwamen vorig jaar 22% meer oproepen binnen dan het jaar daarvoor, blijkt uit het jaarverslag van de Federatie van Tele-Onthaaldiensten in Vlaanderen.

Binnen de relationele zorgen blijken vooral partnerrelaties aan bod te komen. Depressie is het meest voorkomende thema binnen het luik gezondheid, gevolgd door ziekte en angst of fobie. Wat eenzaamheid betreft, spreken oproepers vooral over een tekort aan sociale contacten.

Via www.tele-onthaal.be werden 3.310 gesprekken gevoerd in 2010, wat 22% meer is dan de 2.547 chatgesprekken van 2009. Ook de website werd vorig jaar tienduizend keer meer geconsulteerd. De optimalisatie van de zoekmachine en de uitbreiding van het onlinehulpaanbod zijn volgens de federatie de oorzaken.

"Cijfers zijn onderschatting"
Oproepers bellen in 4,5% van de gevallen over zelfdoding (5.293 gesprekken), online stijgt dat cijfer tot tien procent. "De cijfers zijn een onderschatting omdat zelfdoding bij andere gespreksonderwerpen soms ook aan bod komt. Mannen bellen meer dan vrouwen over zelfdoding (5,1%). Het onderwerp scoort ook het hoogst (7%) in de leeftijdsgroep van de 25 tot 39-jarigen. "In het totale aantal oproepen uit die leeftijdsgroep vallen die cijfers op."

Ook online steeg het aantal oproepen over zelfdoding van 9,9% naar 10,7% in 2010. Vanaf 2003 tot vorig jaar steeg het cijfer van 63 naar 510. (belga/svm)

 

27/06/11 14u17

 #####