Liefdesverdriet heeft zelfde effect als drugsverslaving

 

De pijn die de hersenen ervaren bij liefdesverdriet komt in hetzelfde gebied voor dat verantwoordelijk is voor verslavingen, daarom concluderen de onderzoekers dat het beëindigen van een relatie gelijkaardig is aan een cocaïneverslaving.

Hersenen
De onderzoekers bestudeerden de hersenen van 15 heteroseksuele mannen en vrouwen die gedumpt werden door hun partners. Ze hadden allemaal erg veel liefdesverdriet, de meerderheid van de tijd dachten ze nog aan hun voormalige geliefde. Bij het onderzoek kregen ze een foto te zien van hun ex-partner, ze moesten vervolgens een wiskundige oefening maken om hun gedachten te verzetten. Achteraf kregen ze een foto van een bekend, neutraal persoon. Daaruit blijkt dat de foto's van de voormalige geliefde meer gebieden stimuleerden dan wanneer ze naar foto's van neutrale personen keken.

Cocaïneverslaving
"Deze beelden van de hersenen tonen gelijkenissen aan tussen een afwijzing op liefdesvlak en een cocaïneverslaving. De resultaten bevestigen de hypothese dat liefdesverdriet een bepaalde vorm van een verslaving is. Het verklaart ook waarom de gevoelens en gedragingen van een afwijzing zo moeilijk te controleren zijn. Het legt ook uit waarom dit bij sommigen kan zorgen voor stalking, moord, een depressie en zelfmoord.

Tijd heelt alle wonden
"Een relatiebreuk is een belangrijke oorzaak van zelfmoord en depressies. We weten hier weinig over. Maar nu blijkt dat het gelijkaardig is aan verslaafd zijn aan cocaïne", aldus onderzoeker Aron. "Daarnaast toont het onderzoek aan dat tijd alle wonden heelt. Het gebied dat verantwoordelijk is voor emotionele hechting was minder actief wanneer de deelnemers foto's van hun voormalige partners zagen." (ep)

 

carienkarsten

De onderzoeksresultaten uit Amerika verbazen Karsten overigens niet. Ze refereert aan
eerdere studies, waarin al was aangetoond dat mensen een verhoogd risico lopen om binnen
een jaar te sterven nadat hun geliefde is overleden. De psychotherapeut beschouwt de
cardiologische bevindingen uit Boston als een bevestiging van wat ze eigenlijk al wist: ,,Er is
een sterke samenhang tussen het hart en het emotionele brein. De schrik kë¡n je om het hart
slaan. Niet alleen bij wijze van spreken, ook letterlijk.''
Goed, het gebroken hart syndroom bestaat. Maar hoe nuttig is die wetenschap voor wie eraan
lijdt? Karsten heeft weinig bedenktijd nodig: ,,Ik ben daar heel blij mee. Wij hebben tot nu toe
veel te veel een cultuur van 'kop op, het leven gaat door' en 'voor hem 10 anderen'. Door dit
soort onderzoeksresultaten komt er hopelijk een einde aan het bagatelliseren van bijvoorbeeld
een onpeilbaar groot liefdesverdriet. Onomstotelijk is nu aangetoond hoezeer het lichaam
ontregeld kan raken na een traumatische ervaring. Dat vergroot dat de kans op erkenning van
de problemen. En zonder erkenning geen verwerking.''

www.carienkarsten.nl 

 

 

 

Luddevedu

Hoe lang luddevedu ook duurt, iedereen moet door een aantal verwerkingsfasen. In de psychologie worden er doorgaans vier gehanteerd: de schok, de ontkenning, de verwerking en de berusting. Carolien Roodvoets: "Op het moment dat de ene partner zegt dat hij of zij een einde aan de relatie wil maken, zal de ander een enorme schok ervaren die dagen tot weken kan duren. Denk maar na: je wereld staat op zijn kop. Mensen hebben het gevoel dat ze gek worden. Van onmacht, van ongecontroleerde woede, enorme huilbuien. Deze crisisfase is ook de gevaarlijkste fase. De tbs-klinieken zitten vol met mensen die in deze fase hun partner hebben vermoord."

 

Uit het boek van Jef Vermassen :

- Het ogenblik waarop de uitgebluste partner zijn voornemen bekendmaakt om de relatie op te blazen is delicaat. Als dit tactloos gebeurt, brutaal of onverschillig, kan het kwetsend overkomen. Het is een verrassende donderslag, en van donderslag naar doodslag is soms maar een kleine stap!

- Jef Vermassen verwijst hier ook naar professor Hoefnagels, hoogleraar criminologie aan de universiteit van Rotterdam die zegt dat degene die het initiatief neemt tot scheiden, verantwoordelijk is voor de wijze waarop hij of zij meedeelt dat het samenleven beëindigd wordt. Hij zegt : een verkeerde melding kan traumatische gevolgen hebben!

http://www.scheidingsconsulenten.be/Portals/3/brochure-de%20scheidingsmelding.pdf

 

 

Student pleegt zelfmoord door gebroken hart

25/03 Een 22-jarige student uit Waregem is woensdag uit een raam gesprongen op de EHSAL Hogeschool in Brussel. Hij was op slag dood. Liefdesverdriet was wellicht de oorzaak van deze wanhoopsdaad.

De student, Kristof, bevond zich alleen in een klaslokaal op de vijfde verdieping. Hij sprong uit het raam rond 14 uur, op het moment dat de lessen weer zouden beginnen. De hulpdiensten waren snel ter plaatse, maar een reanimatie was niet meer mogelijk.

Kristof kwam terecht op het binnenplein naast de cafetaria. "Verschillende studenten en docenten waren getuige van de wanhoopsdaad van de jongen", zei de woordvoerder van de Brusselse politie.

De student Handelswetenschappen pleegde wellicht zelfmoord uit liefdesverdriet want naast een afscheidsbrief werden ook verschillende liefdesbrieven gevonden. Kristof had nog maar enkele maanden te gaan op de EHSAL Hogeschool.Yasmine stapt uit het leven

Liefde
"De hele wereld mag weten dat ik in de zevende hemel ben", verkondigde Yasmine toen. "Marianne is de liefde van mijn leven. Wat ik voor haar voel, heb ik nog nooit voor iemand gevoeld. We hebben allebei al heel wat meegemaakt en we proberen er nu samen iets moois van te maken".

Breuk
Op 9 maart 2007 werd hun dochter Ella-Louise geboren. Het was Marianne die het meisje gedragen had. In april van dit jaar hebben de twee hun relatie na 8 jaar, waarvan 6 jaar huwelijk, verbroken.

"De beproevingen die ieder koppel moet doorstaan - te weinig tijd voor elkaar, de jachtigheid van het leven - hebben het paar uiteen gedreven en er lijkt geen weg meer terug", analyseerde Dag Allemaal.

Het weekblad Story schreef deze week nog dat Yasmine mogelijk ook haar job zou verliezen. "De presentatrice is erg vermagerd, en was de laatste weken steeds minder present op het scherm", schreef het weekblad.

Bezorgde vrienden
Volgens de geruchten ligt de relatiebreuk aan de basis van haar dood. Na de bekendmaking van de breuk leek het voor vrienden en collega's slecht te gaan met Yasmine. "We maakten ons allemaal zorgen om haar, maar het leek dat ze goed werd opgevangen door haar vrienden", verklaarde een aangeslagen Geena Lisa op het radionieuws.

 

 


Mannelijk model pleegt zelfmoord tijdens Fashion Week

 

Mannenmodel Tom Nicon, de nieuwe muze van het modehuis Burberry, pleegde zelfmoord door uit zijn appartement te springen. Het bericht werd zopas de wereld ingestuurd. Het model stond ingeschreven om te defileren tijdens de Fashion Show van Versace naar aanleiding van de modeweek in Milaan.

Verslagen

De modewereld reageert verslagen op het bericht. De jongen werkte ooit bij Burberry, Louis Vuitton, Versace en Hugo Boss. De dag van de zelfmoord, zou de jongen zelfs nog een pasbeurt hebben gehad. Donatelle Versace: "Niemand kon vermoeden dat Tom met zulke gedachten rondliep. Hij leek perfect normaal en kalm. We zijn allemaal verschrikkelijk triest".

Liefdesverdriet

De organisateren van de Milanese Fashion Week betreuren het overlijden en overwegen een herdenkingsmoment. De reden van het overlijden is nog onduidelijk. Geruchten doen de ronde dat de jongen al lange tijd depressief was, vooral na de breuk met zijn Italiaanse vriendin. (lvl)

Kandidaat realityserie pleegt zelfmoord

Een deelnemer aan de Franse realityserie "Trompe-moi si tu peux" ("Bedrieg me als je kan"), vergelijkbaar met het Nederlandse Temptation Island, heeft zelfmoord gepleegd. De 32-jarige Jean-Pierre, bijgenaamd "Jipé", deed mee aan het programma van de Franse zender M6 met zijn 25-jarige vriend Ange. Het homostel komt uit Perpignan, in het zuidoosten van Frankrijk.

De opnames voor het televisieprogramma vonden afgelopen april plaats in de Dominicaanse Republiek. De eerste aflevering zou morgenavond worden uitgezonden, maar is vanwege de dood van Jean-Pierre geschrapt uit het uitzendschema, heeft M6 laten weten. Of de serie überhaupt nog uitgezonden wordt, is onduidelijk.

 

Jean-Pierre is in de nacht van maandag op dinsdag dood gevonden in zijn appartement. Hij heeft zichzelf opgehangen. Op zijn antwoordapparaat liet hij een boodschap achter, waarop hij zei dat hij niet langer op deze wereld wilde leven, en dat dat de schuld was van Ange. Wat zich precies heeft afgespeeld tussen de twee op de Dominicaanse Republiek is niet bekend. Het programma "Trompe-moi si tu peux" is een soort relatietest vol verleidingen. De winnaar van de serie wint 39.000 euro.

#######

 

Bob Geldof was zo wanhopig toen zijn vrouw Paula Yates hem in 1995 verliet voor INXS-zanger Michael Hutchence dat hij op het punt stond zich van het leven te beroven. Geldof en Yates waren toen twintig jaar samen.

Paula Yates en Bob Geldof.

 

"Ik maakte toen een lijst met redenen om verder te leven. Daar stond slechts één reden op: de kinderen", verklaarde Geldof in een radiointerview. Geldof en Yates kregen samen drie dochters: Pixie, Peaches en Fifi. Yates kreeg nog een dochter van Hutchence, Tiger Lily, over wie Geldof ook het voogdijschap verwierf.

Mist van verdriet
"Ik was depressief, erger zelfs. Toen Paula wegging, was ik wanhopig. Ik hield zielsveel van haar en ik begreep niet waarom ze me verliet. Ik had het niet zien aankomen, en plots belandde ik in een dikke mist van verdriet. Mijn hoofd zat vol verlies. De maanden verstreken, maar het beterde niet. Ik ging dan in de kelder wat in een microfoon zitten mompelen, urenlang. De pijn was zo intens dat ik 's nachts huilend wakker werd. Als ik al in slaap raakte".

"Ik maakte ook een lijst waarom ik uit het leven zou stappen. Dat was een lange lijst. Toen belde ik een vriend en vertelde hem hoe ik me voelde. Die is meteen langsgekomen en heeft me de idee zelfmoord te plegen uit mijn hoofd gepraat".

Overdosis heroïne
Geldof verklaart ook dat hij enige troost vond in muziek maar pas echt terug levensvreugde kende toen hij zijn huidige partner ontmoette, de Franse actrice Jeanne Marine.

In 2000 overleed Paula Yates aan een overdosis heroïne, ze was 41. Drie jaar eerder had Hutchence zichzelf verhangen in een hotelkamer. (bang/lb)

#####

‘Speler Nice dreigt op 100 meter hoge brug met zelfmoord vanwege relatiebreuk’ Volgens journalist Jurriaan van Wessem, die goed ingevoerd is in het Franse voetbal en de media, gaat het om een middenvelder. De 22-jarige Fransman zou van de brug willen springen vanwege een relatiebreuk. Psycholoog en teamgenoten Bij Nice-Matin brengen ze het nieuws uitgebreid. De club zou ook een psycholoog naar de brug hebben gestuurd om te praten met de voetballer. Ook zouden diverse spelers van Nice proberen de vriendin (die het uitgemaakt zou hebben) te bereiken en naar de brug toe te gaan om te praten.

#####